scroll down to view

Cape Cod Retreat

Barnstable

This narrow oceanfront property is located within a historic community on Cape Cod. The original 1930s shingle-style house and property underwent an extensive renovation, transforming the existing landscape to accommodate a gracious entry sequence and a generous program. This was accomplished while preserving the estate-like character, expansive ocean views, and the fragile ecosystem of the coastal dunes.

Today, the site’s identity is enhanced by a gradient planting scheme that progresses through the site. This begins at the entry with rhododendron and evergreen trees, which reflect the established character of the neighborhood and provide privacy. At the house, privet hedges and a grass lawn panel define the arrival court, while beach grass and native shrubs stabilize the dunes.

At the rear of the home, the pool and spa, a dining terrace, and lawn provide casual and inviting options. A pergola, enhanced with climbing roses, offers choices for seating and an unobstructed view of Nantucket Sound. The completed landscape balances the young family’s desire to have an intimate year-round retreat as well as the ability to host large gatherings during the summer.

Collaborators: Lim Design Studio, Liz Caan Interiors; Photographer: Charles Mayer

Back to Top