scroll down to view

High Meadow

DOVER

Set in a rural, forested context, High Meadow is a nearly six-acre site characterized by wooded uplands with rolling topography and prominent ledge outcrops. The residence, standing on the highest point of the property, attracted clients who saw an opportunity to realize the potential of the previously underutilized landscape. A series of programmatic elements were then identified to include in the design: a swimming pool and spa, fire pit, and a barn and pool house to be sited in collaboration with a local architect.

Foremost, a sequencing of spaces was developed to organize the primary elements of the landscape. Beginning at the pool house, the architecture extends above the stone terrace with the use of a pergola, from which the pool and spa directly abut. Trees and shrubs flank the pool house, stepping down to a lush meadow of wildflowers, tall grasses, and finally to the lawn. The result is a gradual transition from the architecture to the expanse of the lawn, matched by the barn on the opposite side of the yard.

Graceful curves shape paths of bluestone steppers and garden edges throughout the landscape, leading the eye towards focal elements and informing movement. A traditional fieldstone fire pit remains in character with existing masonry, while providing a central node to gather around. The result of the design is an arrangement of landscape elements that cater towards an active, outdoor lifestyle.

Collaborator: Patrick Ahearn Architect; Photographer: Neil Landino

Back to Top